Waarom toekomst- bestendig techniek- onderwijs onmisbaar is

🚀 Van zelfrijdende auto's tot onderzoek naar de ziekte MS - In gesprek met Randy (betrokken bij Sterk Techniekonderwijs (STO) regio Dronten) over toekomstbestendig techniekonderwijs

Wat als leerlingen meer kunnen dan ze zelf denken? In het toekomstbestendig techniekonderwijs met aandacht voor technologie worden leerlingen uitgedaagd om groot te dromen en echte oplossingen te bedenken voor de wereld van morgen. Lees hoe Sterk Techniekonderwijs en Technasium leerlingen klaarstomen voor een toekomst vol mogelijkheden.

Onderwijs rondom techniek en technologie gaat verder dan kennisoverdracht. Het is een kans om leerlingen te inspireren, uit te dagen en hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Sterk Techniekonderwijs (STO) en Technasium bereiden op eigen wijze leerlingen voor op de technologische wereld van morgen. Randy, betrokken bij STO regio Dronten, verwoordt het mooi: "Leerlingen kunnen veel meer dan ze zelf denken. En daar ligt voor ons als docenten een mooie uitdaging."

Wat is Sterk Techniekonderwijs (STO) en Technasium?

Sterk Techniekonderwijs is een subsidieregeling die zich richt op de ontwikkeling van kwalitatief sterk techniekonderwijs door scholen en bedrijven te verbinden. STO is te vatten in drie pijlers:

1. Inspireren – door inspirerende workshops op basisscholen te geven, zoals lessen over zelfrijdende auto's en de morele dilemma’s daarbij.

2. Verbreden – door leerlingen in de onderbouw van het vmbo te laten kennismaken met diverse aspecten van techniek en technologie en hen te laten zien wat de technische profielen te bieden hebben.

3. Verdiepen – door leerlingen die kiezen voor een technisch profiel of praktijkgericht vak te helpen zich te profileren, onder meer via samenwerking met mbo's en het bedrijfsleven.

Het gaat dus verder dan de technologie alleen: het draait ook om 'technologisch burgerschap'. Het stimuleert leerlingen om na te denken over de impact van technologie op de maatschappij en hun rol daarin.  

Bij Technasium werken leerlingen aan echte vraagstukken. Zoals het ontwikkelen van een noodhub (emergency hub) of het gebruiken van satellietbeelden om gewassen in de landbouw te monitoren. Deze projecten helpen leerlingen om vaardigheden te ontwikkelen die ze later in hun loopbaan nodig hebben. Ze leren verder te denken dan standaardoplossingen en hun creativiteit in te zetten. Experts worden ingezet om de leerlingen tot een hoger niveau te brengen en het werk van de leerlingen te beoordelen.

Hoogtepunten

Er zijn talloze succesverhalen. Drie vwo-leerlingen deden bijvoorbeeld een eindproject, ook wel de meesterproef voor het vak Onderzoeken & Ontwerpen, over de voorspelbaarheid van de ziekte MS. Ze onderzochten zowel het laboratoriumonderzoek als de psychologische aspecten van de ziekte. "Ze gingen zo diep dat hun kennis verder reikte dan die van de docenten," zegt Randy met een trotse blik. Dit soort projecten laten zien hoe belangrijk dit type onderwijs is: het biedt leerlingen de kans om hun talenten te tonen en te groeien.

Ook is Randy trots op de presentatiemarkt voor profielwerkstukken van mavoleerlingen. Dit zorgde voor groeiend enthousiasme en energie bij de leerlingen, zowel tijdens het voorbereiden als presenteren. Techniek en technologie is boeiend en leerzaam voor leerlingen van alle niveaus, van vmbo tot vwo.

De rol van docenten

Docenten spelen een grote rol in dit proces. "Elk groepje leerlingen werkt in zijn eigen tempo, en sommige leerlingen gaan zo diep dat het een uitdaging is om hen goed te begeleiden," zegt Randy. Dit vraagt veel flexibiliteit en creativiteit van de docenten. Maar de resultaten zijn het waard. Niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten worden uitgedaagd om bij te leren en hun eigen vaardigheden te blijven ontwikkelen.

De toekomst van techniek en technologie

De toekomst dit onderwijs ziet er veelbelovend uit. Door samen te werken met bedrijven en andere scholen kunnen we het onderwijs nog beter afstemmen op de behoeften van leerlingen, vervolgopleidingen en de arbeidsmarkt. Zo geven we leerlingen het vertrouwen om hun eigen weg te kiezen in de techniek en technologie, zonder zich te laten beperken door vooroordelen of een gebrek aan ervaring.

Techniek en technologie is er niet alleen voor de 'techneuten' van morgen. Het is een vakgebied vol mogelijkheden waar iedereen, op elk niveau, baat bij heeft.

Zoals Randy zegt: "Iedereen moet weten dat ze de keuze hebben!"



Je gebruikt een verouderde browser

Update je browser naar de laatste versie om te zorgen dat de website optimaal werkt.