Steunpilaar voor de brugklassers

Van monteur in de woninginrichting tot steunpilaar voor de brugklassers: het verhaal van Jan, Pedagogisch Conciërge op het Copernicus

Als je door de gangen van het Copernicus van het Almere college loopt, is er altijd iemand die je vriendelijk begroet en die lijkt te weten wat er speelt bij alle 167 leerlingen: de pedagogisch conciërge voor de brugklas, Jan.

Jan is een welkome aanvulling op het team van het Almere college. Voorheen werkte hij als monteur in de woninginrichting, maar het conciërge vak heeft altijd zijn interesse gewekt. Hij kan vrijwel iedere conciërge uit zijn jeugd nog herinneren! Nu, na 24 jaar, heeft hij zelf de sprong gewaagd en is hij een belangrijke schakel geworden in het leven van de brugklassers.

"In mijn vorige baan was ik was altijd bezig met het inrichten van woningen: terrassen, zonwering, gordijnen, noem maar op. Maar het conciërge vak heeft me altijd aangetrokken," legde hij uit. Zijn vrouw werkt ook bij het Almere college, op een andere locatie. Het lijkt erop dat passie voor onderwijs in de familie zit.

Jan vertelt over zijn taken als pedagogisch conciërge en hoe het voelt om elke dag naar zijn werk te gaan. "Het is best wel een aparte baan," zei hij lachend. Van het opstarten van het gebouw, het verwerken van ziekmeldingen, toezicht houden tijdens de pauzes en het contact met de leerlingen. "Ik ken ze allemaal bij naam," voegt hij eraan toe. "Dat persoonlijke contact is zo belangrijk."

Dat vindt hij ook gelijk het mooiste aan zijn werk, het werken met de brugklassers. Speciaal voor de brugklassers is er op het Copernicus een veilige vleugel die voor hen is gecreëerd om de overgang naar de middelbare school soepeler te laten verlopen. "Het is geweldig om te zien hoe ze groeien en zich ontwikkelen," zei hij trots. "We willen dat ze zich hier thuis voelen, en dat ze weten dat er altijd iemand is die naar ze luistert."

Naast zijn taken als conciërge, vindt Jan zijn eigen ontwikkeling ook belangrijk. Hij vertelde me enthousiast over de laatste studiedag en wat hij daarvan heeft opgestoken. "Ik wil iedereen enthousiast maken voor het Almere college," zei hij vastberaden. "Het is een geweldige organisatie, en ik ben trots om hier te werken. Ik ben echt in een warm bad terechtgekomen.”

Wat een mooi voorbeeld van hoe één persoon een groot verschil kan maken in het leven van anderen.